PDF Štampa El. pošta sreda, 06 jul 2011 12:38

Dinkić: Treba nam bolja vlada


INTERVJU VEČERNJE NOVOSTI

Lider URS Mlađan Dinkić o udaru na partokratiju, budućim koalicijama, funkcionisanju vlasti: Kasno je za odvojene izbore. Nema saradnje sa PUPS. Moguć savez sa Ljajićem.

- Dosta su nas napadali i istovremeno se ”kitili” našim uspesima. Krivili su nas za sve što ne valja. Ova vlada pokazala je svoj maksimum, a posle sledećih izbora mora da je zameni mnogo sposobnija i bolja - rekao nam je Dinkić.

Zašto niste na početku mandata insistirali na departizaciji nego potežete to pitanje sada, kad se zahuktava kampanja?
- Partijska država postoji već dvadeset godina i pre nego što sam ja ušao u politiku. Mi smo od početka govorili da stručnost treba da bude pre politike, ali veći diktiraju pravila igre. Sada su stvari predaleko otišle, pa se po partijskim kvotama dele i kafe kuvarice i komunalna policija. Partijska hobotnica proždire društvo. Prihvatam svoj deo odgovornosti i više ne želim da učestvujem u tom sistemu. Zajedno sa drugima želim da ga radikalno promenimo.

Hoćete li i formalno zatražiti depolitizaciju javnih preduzeća?
- Predlog zakona o javnim preduzećima iznećemo u javnost krajem septembra. Direktore više ne sme da bira Vlada, partijama treba zabraniti da kadriraju po javnim preduzećima. Tražićemo i ukidanje upravnih odbora, a Vlada će imati predstavnike samo u nadzornom odboru zajedno sa predstavnicima strukovnih organizacija koje bi birala Skupština.

Kako izbeći zamku da se i na konkursima ne biraju ”partijski vojnici”?
- Konkurse ne bi sprovodila država već profesionalne agencije za upravljanje kadrovima, uz kontrolu javnosti. Kao što danas biraju direktore privatnim kompanijama one bi birale i najbolje i najstručnije ljude za rukovodioce u javnim preduzećima. Mandat direktora trajao bi pet godina, odvojeno od mandata Vlade. Oni ne bi mogli da budu politički smenjeni ako imaju dobre rezultate, a morali bi odmah da ”odlete” ako naprave problem ili ne ispune poslovne ciljeve. Vlada samo treba da odobrava plan rada i kontroliše da li se radi po njemu.

Planirate li i vi, kao DS, odmah da raspišete konkurse za preduzeća koja vi ”držite”?
- Ne može stranka da raspisuje konkurse za javna preduzeća. Profesionalizacija se ne može postići jednostranim akcijama bilo koje partije, već strateškim opredeljenjem svih partija i promenom zakona.

Kako ocenjujete to što vaš zakon o finansiranju lokalnih samouprava nije dobio podršku ni svih u vlasti?
- Svi oni koji nisu podržali taj zakon u parlamentu, suštinski su se veoma udaljili od saradnje sa URS.

Milan Krkobabić, iz PUPS, predlog je, čak, nazvao ”terorističkim aktom”?
- PUPS se poneo krajnje licemerno. Zatvorili su vrata za bilo kakvu saradnju sa URS za jedno duže vreme.

Isključujete li iz budućeg partnerstva i LDP, pošto vas ni Čedomir Jovanović nije štedeo?
- Jedini predsednik opštine koga LDP ima je potpisao naš predlog zakona. Njegov šef iz Beograda je promenio mišljenje jer se uplašio URS. Ne verujem u političku budućnost Čedomira Jovanovića.

Šta se dešava sa preostala dva vaša zakona za decentralizaciju?
- Očekujem da uskoro bude usvojen i zakon o vraćanju imovine lokalnim samoupravama. Nije mi bitno da li će proći Vladina ili naša verzija, važno je da bude dobar predlog.

Čini se da niste dobili većinu za zakon o direktnom izboru gradonačelnika i predsednika opština?
- Postoji veliki strah centralista da bi direktnim izborom lokalnih lidera izgubili moć u vođenju stranaka. Zbog toga su male šanse da taj zakon dođe na dnevni red do kraja ovog mandata. Ali, URS ne odustaje, jer bez toga nema dalje demokratizacije Srbije.

Jeste li za istovremene ili odvojene parlamentarne i lokalne izbore?
- Kasno je za odvojene izbore. Bilo bi bezobrazno prema građanima da tražimo da finansiraju dva glasanja u roku od pet meseci. Možemo da se dogovorimo da ubuduće oni budu odvojeni, ali tako da se na pola mandata Vlade održavaju lokalni, kao što je svuda u EU.

Razmatrate li mogućnost da sa nekim sklopite predizbornu koaliciju?
- URS svakoga dana postaje sve jači, prerasta u pokret. Uskoro ćemo dobiti velika pojačanja iz sveta preduzetništva, poljoprivrednika, organizacija mladih... Želimo da ”probudimo” ljude koji su kvalitetni, a nisu u politici.

Koliko je realno predizborno savezništvo sa Ljajićevim SDPS sa kojim ste se okušali na lokalnim izborima?
- Rasimova politika socijalne pravde bi bila u sinergiji sa našom politikom razvijanja preduzetništva. Otvoreni smo za razgovore sa Ljajićem, i to savezništvo bi bilo dobrodošlo.

Možete li se zamisliti u zajedničkoj vladi sa Nikolićem i Koštunicom?
- Ne razmišljam o tome. Naš strateški partner je DS, sa kojima smo znatno poboljšali odnose.

Planirate li posle izbora i lično da se vratite u vladu, pošto ste izjavili da vam je lakše van nje?
- Lično ću se vratiti u vladu samo ako ona bude sastavljena od jakih pojedinaca koji timski rade.

Hoćete li u kampanji nastupati sa pozicija vlasti ili opozicije?
- Biću tokom kampanje potpuno iskren i otvoren, fokusiran na ono što mi želimo da ponudimo biračima.


ĐILAS ZASLUŽIO DA BUDE PREMIJER

HOĆETE li imati neki uslov kad se bude birao kandidat za budućeg mandatara, pošto osporavate premijera Cvetkovića?
- Nikad više ne bih pristao da lično učestvujem u vladi koju vodi osoba bez autoriteta i organizacionih sposobnosti. To je, videli smo, unapred osuđeno na neuspeh. Premijer mora da bude jaka ličnost iz najjače stranke.

Pominjali ste da bi Đilas mogao da vodi vladu, a on najavljuje još jedan mandat u Beogradu?
- O tome će odlučivati građani na izborima i stranka koja dobije najviše glasova, naravno i kandidat se pita. Sigurno da je Đilas jedan od onih modernih političara koji zaslužuje da bude na nekoj od najjačih javnih funkcija.


PANIĆ UZ NAS

KO bi mogao da pojača URS tokom kampanje?
- Razgovarao sam sa Milanom Panićem i, ako mu vreme bude dozvolilo, zaista bih želeo da nam pomogne. I on smatra da je nužna promena sistema, kroz decentralizaciju i razbijanje partokratije.

Press centar