PDF Štampa El. pošta četvrtak, 07 jul 2011 18:17

Kalanović: Partokratiju zameniti profesionalizacijom JP

 

Potpredsednik Vlade Srbije Verica Kalanović pozdravila je danas vladinu odluku o javnom konkursu za izbor profesionalnog menadžmenta u javnim preduzećima, ocenjujući da partokratiju treba zameniti profesionalizacijom javnih preduzeća, u kojima će menadžment ostvarivati profit prema pravilima tržišne ekonomije.

Kalanovićeva je naglasila da se ona uvek zalagala za to da javna preduzeća, gde je uglavnom većinsko vlasništvo države, vodi profesionalni menadžment koji ostvaruje zaradu i profit i radi prema nekim pravilima koja su pred njega postavljena.

"Ne kažem da su svi političari nesposobni, smatram da ima onih koji itekako dobro vode javna preduzeća, ali sigurno ne smeju, zato što imaju partijsku knjižicu, da budu u bilo kakvoj prednosti", naglasila je Kalanovićeva i dodala da partokratiju treba zameniti profesionalizacijom javnih preduzeća, koja je više nego potrebna u Srbiji.

"Naravno da podržavam i najavu premijera i odluke Vlade koje će ići u tom pravcu i smatram da je potrebno postići konsenzus. Svi oni koji danas postavljaju pitanje: zašto to do sada nije rađeno, su u pravu. I do sada smo trebali da predlažemo i postavljamo na mesta koja su veoma važna u privrednom sistemu Srbije najsposobnije kadrove", ukazala je potpredsdenica srpske vlade.

Kada je reč o javnim konkursima za direktore u javnim preduzećima, Kalanovićeva je naglasila da će ona podržati potpuno nezavisne konkurse, posle kojih će na mesta prvog čoveka ali i pomoćnika i srednjeg menadžmenta, biti izabrani profesionalci, da u tim preduzećima rade nezavisno od promene Vlade i dodala da će novi menadžeri ispred sebe imati zadatak da realizuje postavljene ciljeve, a ne partijske interese.

Da li će ili neće biti smanjen uticaj stranaka posle izbora profesionalaca na mesta direktora u javnim preduzećima, Kalanovićeva smatra da će to zavisiti od toga da li će biti postignut konsenzus oko tog pitanja.

Kalanovićeva je podsetila da je inicijativa za profesionalizaciju menadžmenta u javnim preduzećima potekla od Ujedinjenih regiona Srbije i podsetila da je G17 plus, kao deo te koalicije, predlagao za vodeće menadžere - profesionalce, čiji izbor nije bio uslovljen članstvom u toj stranci.

"Da podsetim da je na naš predlog (G17 plus) došao direktor Pošte (Goran Chirić), koji je bio profesionalac, direktor "Srbijašume" (Ješa Erčić) jedanput, pa drugi put, zatim direktor Komercijalne banke (Ivica Smolić) i to su prosto ljudi koji znaju da rade taj posao", zaključila je Kalanovićeva.

Izvor: Tanjug

Press centar