PDF Štampa El. pošta ponedeljak, 11 jul 2011 09:52

Grubješić: Ključno je obezbediti zaštitu svedoka

Šefica delegacije Srbije na 20-tom godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beogradu Suzana Grubješić izjavila je danas da je najvažnije obezbediti zaštitu svedoka, kao sastavni deo istrage o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

"Ključno pitanje je kako dovesti ljude da svedoče i kako im nakon toga obezbediti sigurnost i na tome moraju svi da rade, jer kako bi se neko naterao da govori o događajima u famoznoj 'žutoj kući' ili drugde na severu Albanije, ukoliko mu se kasnije ne bi garantovala bezbednost", ukazala je Grubješićeva, gostujući na TV Pink.

PS OEBS završila je juče 20. godišnje zasedanje usvajanjem Beogradske deklaracije, čiji je sastavni deo srpska rezolucija o trgovini ljudskim organima.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je da će krajem godine Tužilaštvo za ratne zločine obelodaniti rezultate istrage o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Grubješićeva je istakla da je problem organizovanog kriminala globalni i da se na OEBS-u takva pitanja stalno razmatraju.

Povodom tri godine rada srpske vlade, ona je ocenila da postoji namera da se "pre svega organizovani kriminal i korupcija dovedu na neku podnošljivu meru".

Na pitanje da li je priznanje nezavisnosti Kosova novi uslov Srbiji za ulazak u EU, ona je odgovorila da priznavanje Kosova sigurno nije uslov, ali da je uslov da se odnosi normalizuju i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da rezultira konkretnim rešenjima koje će svakodnevni život Srba i Albanaca na Kosovu učiniti lakšim i podnošljivijim.

Budućnost Kosova je neizvesna bez pomirenja srpskog i albanskog naroda i mora se voditi računa pre svega o Srbima na Kosmetu, rekla je ona, podsetivši da je i nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas naglasio da priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova neće biti uslov za članstvo Srbije u EU.

Grubješićeva, koja je i članica Predsedništva URS, rekla je da je rano govoriti o predizbornim kombinacijama, jer izbore očekuje tek na proleće iduće godine.

URS će na izbore najverovatnije izaći sami i okušati se kao široka koalicija koja okuplja i nacionalne i regionalne i lokalne stranke, najavila je ona, dodajući da očekuje, ne samo prelazak cenzusa, nego i "pristojan dvocifren rezultat".

Izvor: Tanjug

 

Press centar