PDF Štampa El. pošta nedelja, 17 jul 2011 18:50

Intervju - Verica Kalanović

VLADA Srbije propustila je da izvrši značajne reforme u mnogim oblastima. Oba kabineta, i pre i posle rekonstrukcije, mogla su i morala da urade mnogo više. Reforme u javnom sektoru gotovo su stale, a nedopustivo su bili spori pomaci u radu javnih preduzeća.

To je za ”Novosti” poručila potpredsednica Vlade Verica Kalanović koja odbija da vidi samo uspehe i pozitivne rezultate tokom trogodišnjeg rada.

Slažete li se sa premijerom da Vlada sada ipak bolje funkcioniše nego pre rekonstrukcije?

- Vlada je pre rekonstrukcije radila u teškom vremenu i imala je i rezultate i propuste. Na glavni izazov, tešku ekonomsku krizu, uspeli smo da odgovorimo. Posle rekonstrukcije, u ”postkriznom” periodu, zaustavljanje nezaposlenosti je veliki uspeh. U obe vlade, neke stvari smo rešavali brzo i efikasno, a neke nedopustivo sporo.

Šta bi Vlada trebalo da uradi do kraja mandata, kako bi i politički profitirala pre izbora?

- Nažalost, mislim da je kasno za velike poduhvate i reforme. Do kraja mandata možemo da se okrenemo običnim ljudima. Da uradimo sve da im podignemo standard i da obezbedimo više radnih mesta. Treba da obezbedimo socijalnu zaštitu najugroženijim i da ne dopustimo da bilo koja društvena grupa bude ozbiljno pogođena. Privredi treba da olakšamo da prebrodi postkrizni period.

ZBOG NAŠEG ZAKONA NEMA RUPE U BUDžETU
Hoće li zbog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, doći do novog udara na standard građana zbog rupe u budžetu?

- Neće biti manjka u budžetu i neće se smanjiti standard građana zbog zakona, nego će on biti povećan. Priče o nedostatku novca za penzije i plate su potpuno populističke i čini mi se zlonamerne.

Koliko je vama lično teže otkako je vaš politički lider Mlađan Dinkić izvan Vlade?


- To nije opteretilo rad Vlade. Ali se oseća nedostatak energije i vizije koju je davao Mlađan Dinkić. U kontaktu sa partnerima još nisam imala nijedan sastanak, a da nije pomenuto Dinkićevo ime. To ime ne izgovaram ja nego onaj preko puta mene.

U kom kontekstu ga pominju?

- U najpozitivnijem. Svi žale što Dinkić više ne rešava probleme sa pozicije ministra. Na sednicama Vlade nedostaje taj pronicljivi duh i energija koju je davao Dinkić.

Može li se do kraja mandata izvesti depolitizacija javnih preduzeća ili je to samo zgodna predizborna platforma za vladajuće stranke?

- Ne bih ja to važno pitanje vezivala za kampanju. Javna preduzeća ne smeju da budu deo političkog, već privrednog sistema, zbog toga je profesionalizacija javnih preduzeća neophodna. Vlada može samo da vrši nadzor, a direktori da budu menadžeri izabrani na objektivnim konkursima. Do kraja mandata ne može da se uradi mnogo. Samo konkursi traju nekoliko meseci i teško je za kratko vreme obezbediti regularan izbor direktora i angažovati nezavisne agencije za sprovođenje konkursa.

NISMO HTELI DA IZBEGNEMO PRAVILA
Da li se URS registrovao kao udruženje građana da bi izbegao neke obaveze po zakonu o finansiranju stranaka?

- To su besmislice. Stranke koje čine URS podležu potpuno svim obavezama iz tog zakona. A i URS kao udruženje ima obavezu da podnese finansijski izveštaj. Kao udruženje smo registrovani jer URS čine i istaknuti pojedinci koji nisu želeli da ulaze ni u jednu stranku.

Kakve koristi ima Srbija od grupe privrednika koje ste izabrali za svoje savetnike?

- Lično sam mnogo naučila od njih, a privreda je imala puno koristi. Ideje za konkretne mere u borbi protiv kašnjenja u plaćanju, za sprečavanje sive ekonomije i za registrovanje novih preduzeća, potekle su od privrednika iz mog kabineta.

Koči li još ministarstvo finansija predloge ministara URS, na šta ste se svojevremeno žalili?

- Članovi Vlade iz URS hoće da sve završe u jednom danu. Donosimo predloge i zakone brzo i očekujemo brze odgovore. Svako čekanje na odgovor iz ministarstva finansija stvara nam nezadovoljstvo. Taj resor sporije reaguje nego što bismo želeli.

Kada će parlament usvojiti zakon o javnoj svojini, na kome insistira i URS?

- URS je podneo predlog tog zakona, ali ako Vlada bude imala bolje rešenje, podržaćemo ga bez problema. Gradovi i opštine moraju da imaju sopstvenu imovinu koju će da iskoriste za razvoj. Evropska agenda je takva da na jesen mora da se usvoji taj propis.

Šta je sa zakonom o restituciji, na kome takođe insistira EU, a čiji tekst je ”najveća tajna”?

- Nisam ni ja još videla taj predlog. Radi ga radna grupa Ministarstva finansija i on mora da bude usvojen do jeseni.

Hoćete li podržati istovremene ili odvojene parlamentarne i lokalne izbore?

- Stav URS je krajnje pragmatičan. Republički, lokalni i pokrajinski izbori treba da se održe u jednom danu. Besmislene su ocene da bi se odvajanjem lokalnih izbora dao veći značaj lokalu. Veći značaj bi se dao promenom izbornog sistema tako da građani direktno biraju gradonačelnike, a ne da o tome odlučuju partijske centrale. Odvojeni izbori značili bi samo duge kampanje sa katastrofalnim učinkom po privredu i građane.

Koliko je realno da URS sklopi predizborni savez sa SDPS Rasima Ljajića?

- URS je već savez nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, pojedinaca i grupa građana. Potpuno smo otvoreni i za proširenje saradnje. Radovao bi me savez sa Rasimom Ljajićem, jer je on istaknuti političar sa kojim istinski delimo ciljeve i principe. Ljajić bi nam bio prirodan politički partner, ali zvaničnih razgovora još nije bilo.

Vidite li kao postizborne partnere isključivo sadašnje vladajuće stranke?

- Buduća vladajuća koalicija mora da bude programska. Pri sklapanju saveza, sprovođenje politike decentralizacije biće naš osnovni zahtev.

Press centar