PDF Štampa El. pošta petak, 22 jul 2011 12:59

Stanković: Izmene zakona za bolji položaj pacijenata

Ministar zdravlja Zoran Stanković pozvao je danas poslanike u Skupštini Srbije da podrže izmene zakona
o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti jer će poboljšati položaj pacijenata, posebno osetljivih grupa.

Obrazlažući predložene izmene zakona u parlamentu, Stanković je rekao da ima mnogo problema u sistemu zdravstva i upozorio na nedostatak stručnjaka - anesteziologa i patologa.

"Imaćemo hirurge ali oni neće moći da operišu bez anesteziologa", kazao je Stanković i istakao da je potrebno poboljšanje stomatološke zaštite.

"Ako se ne poboljša stomatološka zaštita dobićemo Šojićevu krezubu Srbiju, ne samo među siromašnom i starom populacijom stanovništva, već i među studentima i budućim akademskim građanima koji su budućnost Srbije", naveo je ministar zdravlja.

Stanković je kazao da je najveće dileme i rasprave u javnosti izazvalo rešenje iz izmena zakona koje predviđa pravo na promenu pola iz medicinskih razloga o trošku fonda i kritkovao one koji se sa podsmehom odnose prema tome i koji imaju neprimerene reakcije.

"Voleo bih da vidim neke ljude koji na to gledaju sa podsmehom kako bi se ponašali da u svom neposrednom okruženju imaju takve osobe i kako bi reagovali da je to njihovo dete ili sestra", rekao je Stanković.

Stanković je kazao da su predložene izmene dva zakona deo kontinuirane reforme zdravstva i da radikalnih promena u sistemskim zakonima neće biti s obzirom da se ulazi u predizbornu godinu.

Ministar zdravlja je rekao da je izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno osnivanje uprave za skrining programe i upozorio da je Srbija među zemljama sa povećanom smrtnošću od malignih bolesti u odnosu na broj stanovnika.

Prema njegovim rečima, novim rešenjima unapređuju se prava na zaštitu dece, utvrđuje se i posebno pravo pacijenta na poštovanje pacijentovog vremena u ostvarivanju zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama.

Stanković je rekao da se novim rešenjima unapređuje zdravstvena zaštita žrtava nasilja u porodici i trgovine ljudima, a preciziraju se i odredbe o lečenju obolelih od retkih bolesti sredstvima iz budžeta Srbija od 2012. godine.

Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kako je naveo ministar, proširen je krug osiguranika i omogućeno pravo na besplatnu stomatološku zaštitu studentima do 26 godina i svim srednjoškolcima, kao i izdržavanim osobama.

Stanković je kazao da je predviđeno uvođenje zdravstve kartice sa čipom poput onih u zemljama EU. Prema njegovim rečima, realan rok za uvođenje te kartice je tri godine kada će informatički biti povezan zdravstveni sistem i kada će u Srbiji postojati elektronski karton i elektronski recept. U Skupštini traje načelna rasprava o izmama ta dva zakona iz oblasti zdravstva.

o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti jer će poboljšati položaj pacijenata, posebno osetljivih grupa.

 

 

Press centar