PDF Štampa El. pošta utorak, 03 maj 2011 09:07

Jasmin Šečić: Unutrašnjost i spoljašnjost

Englezi kažu country, ili countryside za ruralne predele zemlje. Možemo reći i da su to, drugim rečima, oni krajevi gde je senzacija kad na područje nogom stupi neka osoba koju ne poznaje barem sedam devetina domicilnog stanovništva.

 

Verujem da je veći deo nas, tokom svoje životne karijere, kada se obreo kao putnik namernik u našoj velikoj prestonici, a možda i onoj nešto severnijoj, doživeo da je ničim izazvan okarakterisan kao "osoba koja je došla iz unutrašnjosti".

 

Možda ceo slučaj i ne bi bio toliko značajan da taj epitet "unutrašnjosti" ne nosi dozu odioznosti u sebi, koju osoba sa druge stane zamišljene linije unosi u deklarisanje vaše specifične težine prilikom izgovora te reči. Dobro, reći ćete, svakakve epitete čoveku "zalepe" tokom života. Zašto da cepidlačimo? Jedan više ili manje. Složio bih se, ali zašto nama kojima je spoljašnjost, za vreme vedrih dana, okom sagledljiva, da se takvi pridevi dodeljuju? Nema logike. Možda bi za nas, iz unutrašnjosti, spoljašnjost bila mnogo adekvatniji termin.

 

Potpuno je neprimereno gradove i mesta širom naše lepe zemlje nazivati unutrašnjošću. Jedan od razloga bi bio taj što dosta tih mesta ima svu socijalnu, kulturološku i civilizacijsku baštinu. S druge strane, tu je i njihova planska i strateška struktura koja se razvijala stotinama godina.

 

 

Dobar dan. 
Dobar dan. Odakle ste? 
Iz Subotice, Niša, Kragujevca…dalo bi se nabrajati.
Aha, vi ste iz spoljašnjosti.

 

Tako bi izgledao taj dijalog. Čini mi se mnogo primerenijim.

 

Jasmin Šečić

 

Press centar