PDF Štampa El. pošta utorak, 10 maj 2011 07:54

Željko Ivanji: Sram ih bilo!

Potvrda dogovora našeg tužilaštva sa Svetlanom Ražnjatović, sramna presuda napadačima na snimatelja B92 Boška Brankovića, prepolovljenja kazna Urošu Mišiću za napad na policajca izaziva u najmanju ruku gađenje. Ovu bravuru srpskog pravosuđa nes memo zaboraviti. Oni su nezavisni jedino od zdravog razuma. Vrlo legitimno i legalno radi naše pravosuđe. Zločinci postaju i ostaju heroji, kriminalci nagrađeni, zvezde medija, intencija zakonodavca izvrgnuta ruglu, sankcije obesmišljene. Jadna zemljo, sve je izvrgnuto ruglu. Nezavisnost organa vlasti treba tumačiti kao šansu mediokriteta da ne odgovaraju nikome.

Žena koja ima jedanaest pištolja u svom podrumu biva kažnjena sa kućnim pritvorom, čovek koji drugom slomi nogu (teška telesna povreda) je kažnjen kućnim pritvorom, Uroš sledeće godine napušta zatvor.

U Srbiji ljude koji nemaju za račune izbacuju iz stana na ulicu, a kriminalce pravosuđe ušuškava u toplinu sopstvenog doma. A radi utehe, čuo sam da će me tužilaštvo pozvati da se izjasnim po tužbi Bogoljuba Karića za krivično delo koje sam prema njemu izvršio, a zove se "javno komentarisanje sudskog postupka" ili nekako slično. Na primeru možete videti zašto postoji imunitet. Upravo da bi onaj čiji je poziv da javno govori zaštitio sebe od samovolje države i državnih organa i kriminalaca koji zapravo žele da mu začepe usta.

E pa ovako, neka vam gospodo iz tužilaštva ne pada napamet da me pozivate, po tužbi kriminalaca, o tome ćemo na pravnom komitetu Saveta Evrope čiji sam član, a ako nastavite, tražiću politički azil, kako bih od države i kriminalaca zaštitio sebe i svoju porodicu.

 

Željko Ivanji

Press centar