PDF Štampa El. pošta utorak, 14 jun 2011 07:47

Vidoje Petrović: Sa decentralizacijom se mora otpočeti

Pažljivo sam pročitao intervju gospodina Saše Paunovića, predsednika opštine Paraćin i predsednika Stalne konferencije gradova i opština Vašem listu. Mislim da je nesumnjivo dobro da je inicijativa URS za decentralizaciju, koju je svojim potpisima podržalo više od pola miliona građana, pokrenula stvari sa mrtve tačke nakon višegodišnjeg debatovanja bez ikakvih konkretnih rezultata.

Još pre dva milenijuma stari Latini su rekli: "res, non verba" (dela, ne reči). Ujedinjeni regioni Srbije izašli su sa konkretnom inicijativom, konkretnim zakonskim predlozima i za to su dobili konkretnu podršku građana. Nadam se, kao gradonačelnik, da će u Skupštini Srbije biti usvojen jedan od najvažnijih zakona koji obezbeđuju da proces decentralizacije otpočne - izneme zakona o  finansiranju lokalnih samouprava. Samo ako gradovi i opštine dobiju više novca, moći će da ostvare finansijsku samostalnost i da prestanu da zavise od volje moćnika koji arbitrarno odlučuju koliki će transfer biti izvršen i koji će lokalni projekti biti realizovani iz republičkog budžeta.

Nama nove nadležnosti nisu potrebne. Opštine i gradovi ih već imaju dovoljno. Pitanje je da li ovo o čemu govori gospodin Paunović možda podrazumeva nove nadležnosti i pozivam stručnu javnost da detaljno proanalizira dokument za koji Paunović tvrdi da postoji. Iz prakse znam: lokalnim samoupravama treba novac da ostvaruju ono što je njihova nadležnost, jer sada novca nema dovoljno, a zavisimo od transfera koji nam kasne i koji se ne izvršavaju. Zato je Skupština grada Loznice među prvima podržala predlog URS. Više novca za postojeća ovlašćenja, direktan izbor i smena čelnih ljudi, vraćanje imovine - bez tih koraka nema suštinske i istinske decentralizacije.

Podsećam gospodina Paunovića da je predlog Zakona o javnoj svojini, kojim se danas on kiti, izrađen dok je Stalnom konferencijom gradova i opština predsedavao Veroljub Stevanović, a ministar finansija u to vreme bio je Mlađan Dinkić. U tom periodu imali smo kakve-takve pomake u pravcu decentralizacije, a sada imamo nikad veći centralizam i svesno kršenje zakona od strane Ministarstva finansija, koje ne izvršava svoje obaveze prema lokalnim samoupravama. Samo prošle godine centralna kasa ostavila je lokalnim samoupravama deficit od 16 milijardi dinara! To je nedopustivo i ne želimo da zavisimo od transfera, već od novca koji se u našim gradovima i opštinama stvara.

Na kraju, poručujem gospodinu Paunoviću da ne može na osnovu odluke Predsedništva SKGO da tvrdi da njegov lični stav istovremeno predstavlja i stav većin lokalnih samouprava u Srbiji. To se potvrđuje na drugi način, a ne kroz medijske nastupe. Decentralizacija se mora otpočeti i jedna od retkih tačnih teza koje je Saša Paunović izneo je da dva zakona ne znače decentralizaciju. To stoji, ali isto tako stoji da ta dva zakona znače početak procesa decentralizacije. Bolje da otpočnemo sa procesom odmah, jer smo previše vremena i novca izgubili čekajući da akademski krugovi o svemu prodiskutuju. Građani su, podrškom inicijativi URS, rekli svoje. Nadam se da će i Skupština poslušati glas naroda i usvajanjem zakona dodatno ubrzati točak decentralizacije.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice i član Predsedništva URS
Press centar