PDF Štampa El. pošta sreda, 15 jun 2011 14:17

Čučković: Žedni u Srbiji

U okviru kampanje URS za decentralizaciju sa kolegama sam držao tribine u više od 50 mesnih zajednica u Beogradu. Poseban utisak nosim iz Batajnice, Stepojevca, Umčara i obrenovačkog sela Konatice.
Posebni su iz dva razloga. Prvi je što je gotovo svo punoletno stanovništvo dalo potpis za narodnu peticiju, čime su svesno stavili do znanja da hoće svoju sudbinu da uzmu u svoje ruke.

Drugi razlog je što nijedno od tih mesta nema vodovod, škola u Stepojevcu sa hiljadu đaka pije vodu sa Kolubarske cisterne, koja se dovozi svaki dan ispred škole, zubna ambulanta ne radi. Umčari koji su bukvalno 300 metara od koridora 10 imaju ogroman procenat ljudi sa bubrežnim oboljenjima. U Konaticama koje su tik uz Ibarsku magistralu kupanje je san.

Američki predsednik Barak Obama dobio je izbore sa programom „američki san“. Naš program je da ne budemo žedni, makar u Beogradu.

Preko pola miliona građama koji su podržali peticiju, već su pobednici jer je decentralizacija postala centralna tema u našem društvu.

U 19. veku je jedan umni Srbin poslat u ludnicu jer je terao Srbe da se umivaju. Isto tako, krajem 19. veka raspravljalo se o tome da li je Srbiji potrebna železnica, što me neodoljivo podseća na današnje pitanje - da li je Srbiji potrebna decentralizacija.

Decentralizacija je potrebna baš zbog toga što lokalna samouprava treba svojim novcem da rešava probleme i baš zbog toga treba napraviti iskorak u društvu.

Nadam se da će prvi korak biti usvajanje zakona o finansiranju lokalnih samouprava u Skupštini Srbije.

 

Miroslav Čučković, član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije

Press centar