PDF Štampa El. pošta četvrtak, 16 jun 2011 08:11

Ratomir Antonović: Liberalni centralizam

Stav LDP-a i poslanika ove stranke u srpskom Parlamentu povodom URS-ovog Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave baziranom na principu decentralizacije inherentne osnovnoj demokratskoj ideji, u ozbiljnoj je kontradikciji sa liberalnom koncepcijom ove stranke. Poslanici Čedinih liberala su zauzeli čvrst stav protiv predloga ovog vrlo kvalitetnog Zakona, usklađenog sa evropskim standardima i demokratskim načelima, koji bi prvenstveno doprineo razvoju nerazvijenih i ruralnih opština i sredina, koji bi doneo novac lokalu i malim i pauperizovanim sredinama, osuđenim na tiho umiranje.

Da li se radi o stavu ove stranke, koja se deklariše kao liberalna, demokratske provenijentnosti ili o sujeti njenih lidera koji su mahom svi bili zastupljeni u vlasti nakon 2000. godine pa nisu uspeli da sprovedu decentralizaciju u delo i nisu želeli da se pozabave sudbinom stanovnika ruralnih i siromašnih sredina, ostaje da se vidi. Jasno je da poslanici LDP-a nemaju konkretne i jasne primedbe i da se uglavnom služe rogobatnim formulacijama spakovanim u fraze „suštinska decentralizacija“, ističući uglavnom paušalne kritike i neosnovane inkriminacije na račun predsednika URS-a i ovlašćenog predlagača Predloga zakona, Mlađana Dinkića, pomerajući fokus diskusije sa jednog zakonskog predloga na pitanja od sekundarnog značaja koja nisu od značaja po pitanju decentralizacije i regionalizacije naše države.

Ukoliko je reč o istinskom stavu LDP-a i da je njihovo protivljenje decentralizaciji Srbije zaista njihov principijelni politički stav i sastavni deo njihovog programa, onda je nužno da promene svoj naziv i dislociraju se iz demokratskog bloka u radikalski, u društvo centralista i pristalica autokratskog vladanja iz vrhovnog centra. Time bi se načinila ozbiljna korekcija na političkoj sceni Srbije i verujem da bi mnoge pristalice Čedomira Jovanovića, koje su de facto bile u zabludi, se opredelile za neku drugu stranku koja je konsekventna demokratskim idejama. Ukoliko je reč o ličnoj sujeti zbog vlastite nemoći što nisu sproveli regionalizaciju u delo u vreme njihove vlasti, onda LDP i njihove predstavnici imaju ozbiljan problem da razumeju funkcionisanje demokratskog sistema i demokratske kompeticije iz koje treba da kao pobednik izađe najbolji i najhrabriji na političkom bojištu. Čedomir Jovanović je za vreme svog bivstvovanja na vladajućim pozicijama iskoristio za postavljanje pešačkog prelaza, tzv. „zebre“ ispred zgrade Narodne skupštine u Kralja Milana ulici, a URS koristi momenat da plasira zakonski predlog koji po svojoj sadržini zadovoljava sve demokratske norme i standarde i doprinosi poboljšanju života građana Srbije. Jovanoviću i njegovim sledbenicima nije kriv niko što nisu iskoristili momenat svoje vlasti u interesu građana Srbije i to im nije opravdanje za današnje opstruisanje donošenja korisnih zakona koji su poput melema na ranu potrebni Srbiji kako ne bi doživela totalno izumiranje sela i malih i zapuštenih mesta.Ratomir Antonović

Press centar