PDF Štampa El. pošta

Mlađan Dinkić, predsednik

 

Mlađan Dinkić rođen je 1964. u Beogradu gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1988. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kom je 1993. godine odbranio titulu magistra. Od 1994. do 2000. godine bio je asistent-pripravnik, a potom i asistent, na predmetu Teorija i planiranje privrednog razvoja na istom fakultetu.

U februaru 1997. godine bio je jedan od osnivača G17 PLUS, nevladine organizacije koncipirane kao mreža nezavisnih eksperata. NVO G17 PLUS, predvođena Dinkićem kao koordinatorom, okupila je nezavisne ekonomiste, pravnike, politikologe i umetnike koji su se posvetili pripremi plana za obnovu Srbije nakon pobede demokratske opozicije.

Mlađanu Dinkiću je 2000. godine poverena dužnost guvernera Narodne banke Jugoslavije (danas Narodna banka Srbije). Kao najmlađi guverner u istoriji Narodne banke, smelim rešenjima je stabilizovao srpsku ekonomiju i finansijski sektor. Pod Dinikićevim upravljanjem, inflacija je smanjena sa 113% u 2000. na oko 12% u 2003. godini, a devizne rezerve su porasle sa manje od 300 miliona dolara na više od 3.3 milijarde. Dinar, jedna od najnestabilnijih valuta u svetu, konačno se stabilizovao, a štednja koja je iznosila samo 30 miliona evra u momentu kada je Dinkić preuzeo funkciju guvernera u novembru 2000. godine, povećala se više od trideset puta tokom njegovog mandata. Za samo nekoliko godina, bankarski sistem Srbije stepenom razvoja i efikasnosti nadmašio je brojne tranzicione i post-tranzicione zemlje. Dinkićev najhrabriji potez bila je odluka o zatvaranju oslabljenih banaka, uključujući i 4 najveće banke u Srbiji, doneta u januaru 2002. godine.

Od 2004. do novembra 2006. godine Mlađan Dinkić je bio ministar finansija i po prvi put u svojoj istoriji, Srbija je 2005. godine imala budžetski suficit, koji je usmeren u zdravstvo, obrazovanje i razvoj infrastrukture. Srbija je u 2006. godini privukla rekordnih 4.5 milijardi dolara direktnih stranih investicija, tri puta više od prethodnog rekorda postignutog u 2005. godini, takođe za vreme njegovog upravljanja srpskim finansijama. Uvođenje poreza na dodatu vrednost i smanjenje poreza na dobit preduzeća na 10 posto bili su deo Dinkićevih reformi kojima je postignuto ogromno povećanje poreskih prihoda države, kao i smanjenje sive ekonomije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja postao je 2007. godine, a nakon parlamentarnih izbora 2008. poverena mu je dužnost potpredsednika Vlade Republike Srbije, kao i još jedan mandat na istom ministarskom mestu. Kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja Dinkić posebne napore usmerava na osnaživanje privatnog sektora i malih i srednjih preduzeća kako bi do 2012. godine dostigao cilj prepolovljavanja nezaposlenosti u Srbiji. Stvaranje uslova za održivi ekonomski razvoj je zadatak koji je postavio kao ministar ekonomije, i na tom putu radi na završetku procesa privatizacije u Srbiji, “giljotini propisa” – sveobuhvatnoj reformi i pojednostavljenju privrednih propisa, smanjenju ekonomskih razlika između Beograda i ostatka zemlje, kao i na regionalizaciji Srbije po ugledu na evropske zemlje.

Nedeljnik "Vreme" je Dinkića proglasio za ličnost godine 2002. zbog zasluga na mestu guvernera NBJ. Dobitnik je priznanja "Najevropljanin 2006. u oblasti ekonomije" koje dodeljuju Evropski pokret i Prva evropska kuća. Iste godine Mlađanu Dinkiću je dodeljena i Svetosavska nagrada. U oktobru 2007. godine u Vašingtonu mu je uručena nagrada za najboljeg ministra finansija u svetu za 2006. godinu u izboru časopisa „Euromoney“.  Glasovima posetilaca EMportala u izboru za EMG awards 2008. godine proglašen je za ličnost koja je najviše doprinela reformama u Srbiji od 2000. godine naovamo.  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) mu je dodelila nagradu Reformator godine 2009, zbog doprinosa stvaranju povoljnijeg okvira za poslovanje u Srbiji.

Glavne oblasti istraživanja Mlađana Dinkića su visoka inflacija i crna finansijska tržišta, makroekonomske implikacije deficita javnih finansija i merenje efikasnosti upotrebe resursa (na makroekonomskom nivou i nivou konkretnog projekta).

Objavio je knjige: „Završni račun: Ekonomske posledice NATO bombardovanja – Procena štete i finansiranja za ekonomsku rekonstrukciju SRJ“ (1999), „Ekonomija destrukcije“ i „Merenje ekonomske efikasnosti upotrebe resursa“, (1994).

Završio je nekoliko specijalizacija u inostranim obrazovnim institucijama, među kojima su Bergakademie Freiberg – Fakultat fur Wirtschafts – wissenschaften (Nemačka, 1996), USIA Program (SAD, 1996), Limburgs Universitair Centrum, Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen (Belgija, 1996), International Center for Economic Research (Italija, 1997). U novembru 1997. godine bio je gostujući predavač na John M. Olin programu na Cornell Law School u Sjedinjenim američkim državama.

Dinkić je završio muzičku školu (odsek za klavir), svira gitaru i komponuje. Tečno govori i piše engleski jezik.

Od septembra 2006. godine je predsednik G17 PLUS.

Živi u Beogradu. Oženjen je Tatjanom.

Od marta 2011. godine šef poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije u Skupštini Srbije.

 

Imovinska karta - 2010.

  • Podaci o visini neto prihoda od vršenja javne funkcije:

  • Podaci o izvoru i visini drugih neto prihoda: prihod po osnovu članstva u UO Agencije za osiguranje depozita (imenovan po osnovu Zakona) u 2010. godini primio: naknadu za - 2010. godinu u iznosu od 354.808 dinara i naknadu za - 2009. godinu u iznosu od 408.095 dinara. U 2009. godini primio naknadu za - 2008. godinu u iznosu od 343.400 dinara koju je u celosti poklonio Školi za slepu i slabovidu decu u Zemunu; prihodi po osnovu izvršnih sudskih presuda od "Kurira": u 2010. godini – 1.847.130 dinara.

  • Podaci o depozitima u bankama i drugim finansijskim organizacijama, u zemlji i inostranstvu: zajednička štednja supružnika – 45.675 evra, 57 švajcarskih franaka, 36 američkih dolara

  • Dugovanja po osnovu kredita: stambeni kredit (zajedno sa suprugom) u iznosu od 150.000 evra

  • Podaci o svim nepokretnim stvarima u zemlji i inostranstvu nad kojima imate svojinsko pravo: stan na Novom Beogradu od 110,4 m2, sa otvorenom terasom od 40,27 m2 i garažnim mestom

  • Podaci o svim pokretnim stvarima koje podležu registraciji kod državnih organa nad kojima imate svojinsko pravo: Peugeot 206, godina proizvodnje - 2000.

  • Podaci o akcijama i udelima u pravnom licu i drugim hartijama od vrednosti: supružnici poseduju 10 besplatnih akcija NIS-a ukupne nominalne vrednosti 5.000 dinara

  • Podaci o pravima po osnovu autorskih, patentnih i sličnih prava intelektualne svojine: 346.608 dinara u 2010. godini

  • Podaci o pravu korišćenja stana za službene potrebe: ne koristi

 

Press centar