PDF Štampa El. pošta

Mi u međunarodnim organizacijama

G17 PLUS je pridružena članica Evropske narodne partije (European People’s Party, EPP).

U status posmatrača u ovoj grupaciji G17 PLUS je primljena 6. maja 2003. godine, svega pet meseci nakon podnošenja zahteva za prijem u članstvo, što predstavlja presedan u istoriji EPP.

Status G17 PLUS unapređen je u pridruženo članstvo 28. juna 2005. godine. Pridruženo članstvo je najviši status koji u EPP može imati organizacija iz zemlje koja nije članica Evropske unije.

EPP je vodeća politička partija na kontinetu i uključuje 74 članice iz 38 zemalja, 20 predsednika vlada (13 iz zemalja članica EU i sedam iz zemalja koje nisu članice) i 9 evropskih komesara (uključujući i predsednika Evropske komisije). Sa 288 poslanika EPP je najveća grupa u Evropskom parlamentu.

EPP okuplja političke partije desnog centra i zasniva se na principima demokratije, transparentnosti i efikasnosti. EPP se zalaže za Evropu u kojoj će svi građani imati mirnu i prosperitetnu budućnost.

G17 PLUS ima status posmatrača u Međunarodnoj demokratskoj uniji (International Democrat Union, IDU) i status člana u njenom regionalnom ogranku, Evropskoj demokratskoj uniji (European Democrat Union, EDU).

IDU je asocijacija više od 80 konzervativnih i hrišćansko-demokratskih partija centra i desnog centra. Osnovana je 1983. godine, a među osnivačima su bili Margaret Tačer, Džordž Buš stariji, Žak Širak i Helmut Kol.

Članice IDU dele ideju da zemlje svoj puni potencijal mogu da razviju samo poštujući ideale liberalne demokratije, slobode pojedinca, i potrebu da se ekonomski razvoj zasniva na individualnoj inicijativi i slobodnoj i takmičarskoj tržišnoj ekonomiji.

Press centar