PDF Štampa El. pošta

O nama

Misija i ciljevi

Osnovni cilj G17 PLUS je stvaranje ekonomski jake i demokratski stabilne Srbije koja će postati lider na Balkanu, spremna da prihvati evropske standarde i sposobna da očuva i zaštiti sve najbolje iz sopstvene tradicije i kulture.

Uvažavajući demokratske vrednosti i principe, otvorenost prema svim strankama i institucijama koje se zalažu za iste ciljeve, G17 PLUS ostaje na putu kojim je krenula od samog osnivanja, zalažući se za sveukupni razvoj Srbije i njeno priključenje Evropskoj uniji. Na tom putu, G17 PLUS se iskreno bori za ostvarenje vladavine prava, socijalne tržišne privrede, puno poštovanje ljudskih prava i prava manjina i blisku saradnju sa susedima.

Voljom ogromne većine svojih članova, 15. decembra 2002. godine, ekspertska mreža G17 PLUS, do tada najveća i najznačajnija nevladina organizacija u Srbiji, postala je politička stranka. Po prvi put u istoriji političkog života u Srbiji, jedna nevladina organizacija postala je politička stranka. Ova transformacija se desila u odlučujućem trenutku kada je tranzicija ka demokratiji i tržišnoj privredi u Srbiji, započeta promenom Miloševićevog režima 5. oktobra 2000. godine, stala i kada je entuzijazam za promene počeo da opada. Stagnacija reformi prouzrokovala je razočaranje i apatiju građana i njihovo odbijanje da učestvuju u političkom životu zemlje. Građani Srbije su bili razočarani izazovima tranzicije, socijalnim i ekonomskim teškoćama, ali i nedostatkom vizije i neprestanim svađama između ključnih političkih aktera. Zbog toga je pojava nove političke stranke, koja je ponudila ozbiljnu reformsku agendu i viziju Srbije kao moderne evropske države, bila prelomni momenat u određivanju pravca u kome će se kretati Srbija.

Nastanak G17 PLUS

U vreme zimskih protesta 1996/1997. godine, kada je cela Srbija ustala na noge da odbrani pobedu koalicije "Zajedno" na lokalnim izborima u većini gradova, 17 najeminentnijih ekonomista iz Srbije i Crne Gore osnovalo je Grupu 17 (G17), na čelu sa koordinatorima Mlađanom Dinkićem i Veselinom Vukotićem. U "Pismu javnosti", a potom i u "Programu radikalnih ekonomskih reformi", G17 je uputila jasnu poruku da Srbija i tadašnja SR Jugoslavija samo krupnim i brzim promenama ukupnog društvenog i ekonomskog sistema mogu da izađu iz istorijskog nazadovanja. G17 je bila inicijator i predlagač "Pakta za stabilnost Srbije" i organizator prvog opozicionog mitinga nakon bombardovanja - ispred Savezne skupštine, na Preobraženje, 19. avgusta 1999. godine. U studiji "Završni račun", G17 je jedina uradila tačnu procenu štete i sredstava potrebnih za obnovu zemlje nakon bombardovanja, što je nebrojeno puta citirano u domaćoj i inostranoj stručnoj javnosti.

Svesni neiskrenosti i nesposobnosti tadašnje opozicije da se ujedini i zada konačni udarac destruktivnom režimu Slobodana Miloševića, kao i činjenice da bez fundamentalnih političkih promena neće moći da se sprovedu adekvatne ekonomske reforme, koje bi stvorile osnovu za dugotrajan održiv ekonomski napredak zemlje, 10. oktobra 1999. godine formira se Ekspertska mreža za pomoć građanima Srbije - G17 PLUS - koja pod sloganom "Sprečimo najgore, udružimo najbolje" okuplja stručnjake svih profila, spremne da svoje znanje ulože u rešavanje egzistencijalnih problema građana, kroz realizaciju konkretnih humanitarnih i razvojnih projekata na lokalnom nivou. Prvi predsednik G17 PLUS bio je Miroljub Labus, a izvršni direktor Mlađan Dinkić.

Ekspertska mreža G17 PLUS počivala je na kombinaciji pameti, znanja i ideja stručnjaka iz Srbije, kao i podršci međunarodne zajednice na ostvarenju tih ideja i predloga. Od samog nastanka, G17 PLUS je svoje delovanje usmerila na tri fronta:

 • diplomatiju, u cilju promocije organizacije u inostranstvu i privlačenja potencijalnih donatora
 • stručnost, kroz elaboraciju projekata za pomoć u prioritetnim oblastima - energija, mediji, infrastruktura, itd.
 • unutrašnju organizaciju, kroz izgradnju mreže lokalnih kancelarija širom Srbije

Najznačajniji projekti koje je realizovala Ekspertska mreža G17 PLUS su:

1. Energija za demokratiju

Savet Evropske Unije je 22. oktobra 1999. godine usvojio dokument u kome snažno podržava predlog G17 PLUS da započne program "Energija za demokratiju", pomoću koga bi se za predstojeću grejnu sezonu obezbedilo lož ulje i mazut za 15 gradova u Srbiji. Kroz bilateralne pregovore sa vladama Norveške i Kanade, humanitarna pomoć u energentima obezbeđena je za vrtiće, škole i naselja u još 7 gradova u Srbiji.

2. Pomoć lokalnim medijima

G17 PLUS je prikupila i obradila zahteve za pomoć i prezentovala ih donatorima, pa je 11 lokalnih radio i TV stanica iz Srbije dobilo bespovratnu pomoć u opremi za emitovanje programa.

3. Asfalt za demokratiju

U saradnji sa lokalnim zajednicama, vladama Norveške i Nemačke, G17 PLUS je obezbedila isporuku 2.000 tona bitumena za 10 gradova u Srbiji, što je omogućilo asfaltiranje 170 kilometara lokalnih puteva.

4. Stipendije Vlade Kraljevine Norveške za najbolje studente

Osnovni motiv ove akcije bila je pomoć najboljim studentima završnih godina svih fakulteta u Srbiji da diplomiraju i ostanu u zemlji. U jesen 2000. godine, hiljadu najboljih studenata dobilo je stipendiju u iznosu od po 1000 nemačkih maraka.

5. Implementacija modela gradskih kulturnih politika

Za godinu dana tim Ekspertske mreže G17 PLUS obišao je 25 gradova u Srbiji i održao seminare za oko 1000 ljudi. U okviru projekta, kao model pokretnog pozorišta, predstava "Zlatno runo" odigrana je 150 puta i osvojila četiri nacionalne nagrade.

6. Kampanja za izbore 24. septembra 2000. godine

G17 PLUS je pružila punu podršku Demokratskoj opoziciji Srbije (DOS), ali je vodila posebnu predizbornu kampanju. Stručnjaci G17 PLUS napravili su "Program za demokratsku Srbiju", koji je DOS usvojio kao svoju predizbornu platformu. Program se može sažeti u tri osnovne tačke:

 • povratak Srbije i SR Jugoslavije u sve najznačajnije međunarodne institucije
 • radikalne ekonomske reforme
 • realizacija najvažnijih infrastrukturnih projekata

Uz Program, G17 PLUS je sačinila i "Belu knjigu" 12-godišnje Miloševićeve vladavine; organizovala velike mitinge u 19 gradova u Srbiji, štampala stotine hiljada promotivnog materijala - bedževa, nalepnica, plakata, itd. Čelnici G17 PLUS učestvovali su na brojnim tribinama i emisijama na lokalnim radio i TV stanicama.

Konačno, 24. septembra 2000. godine, građani Srbije su izašli na birališta i Demokratska opozicija Srbije i njen kandidat Vojislav Koštunica odneli su ubedljivu pobedu nad Slobodanom Miloševićem. Poraženi režim je učinio sve da ospori pobedu, ali su građani Srbije uspeli da 5. oktobra 2000. odbrane ono što su ostvarili na biralištima.

Formirana je nova Savezna vlada u koju su ušli čelnici G17 PLUS: Miroljub Labus je postao potpredsednik Vlade, Saša Vitošević ministar poljoprivrede, a Mlađan Dinkić guverner Narodne Banke Jugoslavije. G17 PLUS je ušla u Vladu sa isključivim ciljem da pokrene reforme i omogući povratak zemlje u najvažnije međunarodne finansijske institucije.

Početak tranzicije u Srbiji karakterisali su:

 • politički konsenzus o neophodnosti reformi (DOS, G17 PLUS, nevladine organizacije, nezavisni mediji)
 • profesionalna podrška iznutra (homogen reformski tim)
 • strpljenje i optimizam građana (socijalna podrška)
 • politička i finansijska podrška iz inostranstva

U prve dve godine tranzicije napravljen je napredak na makroekonomskom planu:

 • vraćeno je poverenje u nacionalnu valutu, uz istovremeno obaranje inflacije: eksperti G17 PLUS koji su vodili Centralnu banku, na čelu sa guvernerom Mlađanom Dinkićem, najzaslužniji su za radikalno obaranje inflacije, sa 120 odsto u 2000. godini na ispod 9 odsto u 2003. godini; dinar je prvi put posle 1931. godine postao međunarodno priznata konvertibilna valuta
 • stabilizovane su javne finansije
 • krenulo se u ozbiljnu reformu bankarskog sistema i počelo sa procesom privatizacije preduzeća
 • izvršena je liberalizacija cena i spoljne trgovine
 • značajno je smanjen spoljni dug - uspešnim pregovorima delegacije, na čijem se čelu nalazio Miroljub Labus, sa Pariskim klubom poverilaca, otpisano je 66 odsto dugova prema toj međunarodnoj instituciji
 • obnovljeno je članstvo u najvažnijim međunarodnim institucijama, počev od UN, MMF, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, itd.
 • održane su dve donatorske konferencije
 • rešeno je pitanje sukcesije sa bivšim jugoslovenskim republikama
 • započeti su ozbiljni pregovori o članstvu u Evropskoj uniji i na izradi studije izvodljivosti

Septembra 2002. godine raspisani su predsednički izbori u Srbiji. G17 PLUS je dala punu podršku kandidaturi Miroljuba Labusa, u najboljoj nameri da Srbija dobije prvog nestranačkog predsednika. Međutim, usled nedovoljnog izlaska glasača u drugom krugu i uz mlaku podršku DOS-a, a pri postojanju cenzusa od 51 odsto, predsednički izbori nisu uspeli. Miroljub Labus je osvojio blizu milion glasova.

To je bio još jedan dokaz da zemlja zapada u krizu i da počinje privredna recesija:

 • potpuno je srušen unutrašnji politički konsenzus: sukob između DOS-a i DSS-a kulminirao je nakon neuspelih predsedničkih izbora
 • ogromna energija uzaludno je potrošena na stvaranju kvazi-državne zajednice SCG, a izrada Ustavne povelje iskorišćena je kao paravan za političke čistke u Srbiji
 • građani su se razočarali i izgubili strpljenje
 • raspao se reformski tim

Redovna skupština Ekspertske mreže je 15. decembra 2002. godine donela odluku da G17 PLUS postane politička stranka, spremna da preuzme odgovornost, da se uhvati u koštac sa problemima, da što pre ispravi sve greške iz prethodnog perioda, oživi reforme, vrati optimizam i energiju građanima Srbije, kako bi spremni ušli u drugu fazu tranzicije koja će poboljšati životni standard i uvesti Srbiju u Evropsku uniju.

Ključni principi Programa G17 PLUS su:

 • raskid s prošlošću
 • novi put
 • sveobuhvatne institucionalne i ekonomske reforme
 • tranzicija i socijalna solidarnost
 • stvaranje efikasne pravne države
 • evropska orijentacija stranke
 • poštovanje ličnih sloboda i prava, kao i prava manjina
 • podela vlasti i odgovornost svih institucija
 • ekonomski prosperitet
 • saradnja sa ostalim demokratskim strankama.

Verujemo u sebe i uzdamo se u sopstvenu pamet i snagu. Spremni smo za nove izazove. Nemamo pravo na odustajanje od naših principa i naše vizije Srbije kao moderne evropske države!

Press centar