PDF Štampa El. pošta petak, 29 april 2011 12:28

12. godina od rušenja tornja na Avali

Avalski toranj srušen je u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, u noći imeđu 29. i 30. aprila. Toranj je bio visok 202,87 metara.
Beograd, 29. April 2011- Dvanaest godina nakon rušenja ovog važnog emisionog objekta direktor JP Emisiona tehnika i veze Vladimir Homan  izjavio je:
„Avalski toranj od prošle godine ponovo stoji na svoje tri noge i ima novu istoriju, iako ne zaboravljamo ono što je bilo!

Tokom bombardovanja 1999.godine, samo u mesecu aprilu i maju, srušeni su, tada repetitori i predajnici RTS-a koji danas čine mrežu JP „ Emisiona tehnika i veze“ i to: TV relej na planini Gučevo, Crveni Čot na Fruškoj Gori, na vrhu Tornika nedaleko od Zlatibora, repetiror na Goleču, Gazi-mestanu kod Prištine, TV predajnik Ovčar, Iriški venac, Vršački breg...i mnogi drugi. Tada je pričinjena velika materijalna šteta koja ni do danas nije sanirana, a ulagalo se samo u predajnike Crveni Čot , delimično Ovčar i naravno Avalski toranj. Ostali emisioni objekti su i dalje devastirani, ali sad na njhovoj obnovi u saradnji sa Vladom Srbije sada radi JP „ Emisiona tehnika i veze“

Ponosni smo što će naše preduzeće puštanjem digitalnog signala sa predajnika na Avali i ostalih u Srbiji ove godine „dodirnuti budućnost“. Drago mi je da je Avalski toranj danas mesto gde se okupljaju mladi, porodice, mesto gde se ljudi spajaju, gde se održavaju važni sportski događaji i ponovo simbol glavog grada.
Danas na ulazu novog tornja postavljamo svojevstan spomenik- mesinganu tablu starog Avalskog tornja izvađenu iz ruševina nakon NATO bombardovanja“- rekao je Homan. Ploču je otkrio Miloš Bata Milatović- idejni tvorac obnove starog Avalskog tornja.

Podsetimo, novi Avalski toranj visok je 204,68m, a svečano je otvoren 21.aprila 2010.

Press centar